left_column
Kaj moramo upoštevati pri izbiri barve za dom pred pleskanjem? PDF Print

Ker imamo v naši trgovini mešalnico barv in vam lahko pripravimo mavrico različnih odtenkov v zgolj nekaj minutah, naj vam povemo nekaj o barvah in njihovem vplivu na naše počutje.

Najprej pa bi vas radi opozorili, da barve svojih prostorov prilagodite barvi tal in opremi in ne obratno ter nikoli ne kombinirajte več kot tri različne barve v enem prostoru.

Barve v veliki meri vplivajo na naše počutje, zato moramo izbiri barv, če se zanje že odločamo, posvetiti veliko pozornosti. Pri opremljanju notranjih prostorov velja, naj bodo barve naših sten čim bolj nevtralne ali pastelne. Nevtralne barve ne povzročajo večjih sprememb v našem počutju. Na drugi strani žive barve, ki imajo lahko sicer veliko pozitivnih vplivov, velikokrat prinesejo s seboj tudi negativne vplive na naše počutje.

In kakšni naj bi bili psihološki učinki barv na naše vedenje?

Tople barve spodbujajo aktivnost zato jih priporočamo za prostore, ki so namenjeni druženju.

Za dnevno sobo in kuhinjo sta dobra izbira oranžna in rumena barva. Ti barvi naredita prostor toplejši in bolj prijeten za bivanje saj spodbujata komuniciranje in druženje.

Rdeča barva je močna barva, zato jo izkušeni oblikovalci uporabljajo za poudarjanje v kombinaciji z drugimi barvami. V prostor vnese veliko dodatne energije, vendar je priporočljiva le v prostorih, v katerih se ne nahajate veliko časa, npr. na hodnikih. Nekateri pravijo, da ta barva spodbuja apetit. Zato naj bi bila primerna za v jedilnico.

Na drugi strani hladne barve pa sodijo v prostore, kjer se počiva in miruje. Barve kot so ledeno-modra in zelena sta na primer idealni barvi za v spalnico, ker pomirjata in pomagata, da se zbudite bolj naspani. Prav tako je modro zelena priporočljiva tudi za kopalnice, saj sprošča in daje občutek svežine.

Modra barva ima poleg pomirjanja močan vpliv na um oziroma spodbuja koncentracijo, zato jo v temnejših odtenkih priporočajo za delovne prostore.

Rjava barva je tako kot zelena povezana z naravo ter daje občutek topline in udobja, v rajvih prostorih se počutimo udobno in varno. Zato je tudi ta barva priljubljena v spalnicah in dnevnih sobah.

Vijolična barva je barva, ki spodbuja kreativnost, zato jo uporabite v ta namen.

Barve pa tudi optično vplivajo na videz prostora, na kar moramo biti prav tako pozorni.

Tople barve navidezno pomanjšajo dejansko velikost prostora ter zbližuje elemente v prostoru, medtem ko ga hladne barve povečujejo ter elemente oddaljujejo. Tako na primer majhen, temen prostor optično povečamo s hladnimi svetlimi toni v kombinaciji z belim stropom in obratno.

Hladne barve izbiramo tudi ko želimo optično širiti prostor in obratno tople barve uporabimo za oženje prostorov oziroma optično krajšanje. Dolg prostor torej optično skrajšamo, če pobarvamo najbolj oddaljeno steno v temno toplo barvo. In prav tako visok strop deluje nižji, če je pobarvan s temno toplo barvo.

 
Novice top

Akcije in novosti

AKCIJA v trgovini HABITAT Koper:

promocijski popusti na izdelke DULUX in SIKKENS

bottom News
Iskanje:
2021, www.habitat.si, Ercomp.si

Habitat Facebook Stran

Valid XHTML 1.0 Transitional

right_column